marți, 19 martie 2013

Secretul unei relaţii sănătoase


De câteva luni încoace, parcă analizez tot mai intens cuplurile din jurul meu, mai exact, relaţia de cuplu ce s-a închegat între aceste persoane dragi mie. De obicei, ajungem să ne uităm mai atent la detalii atunci când ne confruntăm şi noi cu anumite probleme. Aşa s-a născut următoarea întrebare în capul meu: care este secretul unei relaţii sănătoase în doi? Depinde foarte mult de situaţia în care te afli, dar e clar că în momentul în care te-ai obişnuit mai mult decât era cazul cu statutul de persoană singură, parcă noţiunea de relaţie vine „la pachet” cu cea de sacrificiu. Poate fi o viziune născută din cinism, dar poate fi şi o realitate ignorată de mulţi. Mai bine zis, ignorată de cei prinşi în mrejele amorului crud, la început de drum. Multe dintre persoanele ce au rămas la un moment dat singure ajung să creadă că relaţiile serioase pot reprezenta o adevărată fobie atât pentru bărbaţi, cât şi pentru noi, femeile independente care au aceeaşi viziune (cinică?) asupra tandemului relaţie-sacrificiu. Dar, ce suntem dispuse să sacrificăm?

Desigur că aici părerile sunt împărţite. Dacă întrebi o femeie implicată într-o relaţie stabilă, ea îţi poate răspunde că pur şi simplu dedici timpul tău relaţiei, în speranţa că respectivul partener este „alesul”. Asta este într-adevăr ideea per ansamblu, dar cum rămâne cu celelalte sacrificii? O relaţie te poate face să sacrifici, pe lângă timp, mici plăceri personale (sau mari!) sau sexuale (în cazul în care partenerul nu „gustă” anumite picanterii sau practici erotice). Ştim foarte bine că nu toţi oamenii sunt, spre exemplu, adepţii sexului fără „frontiere”, atunci când vine vorba să-l facă. Oare ca femeie (sau bărbat) ar trebui să renunţi la această plăcere personală din dorinţa de a avea o relaţie? Există printre noi oameni care chiar dacă nu recunosc acest lucru, pun mare preţ pe atracţia sexuală în cuplu. Sau intrăm deja în sfera superficialităţii?

Confuzia din mintea mea parcă tot nu vrea să dispară. Cu siguranţă, fiecare dintre noi îşi doreşte ceva de la o relaţie. Poate un bărbat care să ştie să gătească sau poate unul care să-ţi împărtăşească pasiunile. Trebuie să fim conştiente însă de posibilitatea de a nu întâlni vreodată un bărbat care să corespundă în totalitate criteriilor noastre. Sau poate că lucrurile sunt şi mai simple: pentru cei care contează cu adevărat, te sacrifici. La fel sunt convinsă că există această problemă şi în mintea bărbaţilor din jurul nostru sau chiar de lângă noi. Trăim într-o societate deschisă la minte, sunt şanse mari ca noi, sau o parte dintre noi, să gândim mai liber decât au făcut-o părinţii noştri. Tu câte sacrificii ai făcut pentru relaţia ta? Au meritat aceste sacrificii sau nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu